ARTHUR PEVIK

Fakta

Født: 20. september 1915, Oregon, USA
Død: 1974, Oregon, USA
Militær grad:
Dekknavn:
Oslogjengen: Fra 22. februar 1945
Utmerkelser: H.M. Kongens Eringdringsmedalje, St- Olavsmedaljen med ekegren, Military Cross.

 

Noen fakta om Pevik

Pevik før krigen

Arthur Pevik og hans søsken Johnny, Ingemar, Berta og Margot vokste opp i sør-Trøndelag, til tross for at Arthur er født i USA. Foreldrene Ludvik Martin Pevik (fra Frøya) og Johanne Johansen (fra Bjugn) hadde da returnert til hjemlandet Norge. Arthur har teknisk utdannelse samt handelsskole, og arbeidet som tekniker før krigsutbruddet i 1940. Etter rekruttskolen i 1935, ble Arthur sendt som nøytralitetsvakt til Narvik, på samme måte som sin bror Johnny.

Pevik under krigen

Etter invasjonen deltok Arthur i kampene ved Narvik, deltok i motstandsarbeidet i Trøndelag og kom tidlig i kontakt med SOE. Pevik dro over til Storbritannia 10. september 1941 sammen med sin venn fra idretten, Odd Sørli. Han ble tatt opp i kompani Linge mandag 23. mars 1942. Pevik ble i november måned 1944 rekruttert av Gunnar Sønsteby til Oslogjengen. Sammen med sørlendingen Viggo Axelssen skulle han ankomme Oslo-området i fallskjerm i desember, men tilbakekomsten ble utsatt på grunn av dårlig vær. De ble istedet droppet sammen med 50 containere våpen og eksplosiver torsdag 22. februar 1945. Pevik er altså en av de seneste medlemmene av Oslogjengen. I Oslo ble Pevik instruktør for Politiorg. Han var også med i operasjon «Betongblanding», et koordinert angrep mot jernbanen over hele Norge, og var sammen med bl a Gunnar Sønsteby med og sprengte NSBs administrasjonsbygg ved Jernbanetorget. 2. mai 1945 var han med og reddet ut 700 kilo dokumenter som nazi-myndighetene i desperasjon hadde begynt å destruere.

Pevik etter krigen

29 år gamle Pevik var sjåfør i kronprins Olavs åpne bil da kronprinsen returnerte til Oslo 13. mai 1945. Max Manus satt klar med sin maskinpistol type Suomi (som var kappet ned løpet på, og kalt «Svenske» fordi dette var gjort i Sverige og hos polititjenesten der) i passasjersetet ved siden av. Etter Oslogjengens livvakttjeneste for kongefamilien returnerte Arthur til Portland, Oregon i USA, i 1953. Hans kone og to barn fulgte etter i 1954, og i 1956 fikk paret sitt tredje barn. Arthurs kone og barn vendte hjem til Trondheim i 1959. Arthur skulle komme etter, men gjorde det aldri. Arthur gifter seg på nytt flere år senere, og vender aldri hjem til Norge i live. Etter hans død blir levningene hans fraktet til Trondheim og han gravlegges ved sin mor og far på Lademoen kirkegård.

Artikkelen om Arthur Pevik oppdateres … Vi ønsker svært gjerne mer opplysninger og ikke minst bilder av Arthur Pevik. Ta kontakt med oss.

Kronprins Olav i åpen bil, mai 1945