KJELL STAAL EGGEN

Fakta

Født: 30. oktober 1919 i Skien
Død: 22. mars 1999
Begravet:
Militær grad:
Dekknavn:
Utmerkelser:

Noen fakta om Staal Eggen

Umiddelbart etter krigen fungerte Staal Eggen som etterretningssjef på Skien Politikammer, i anslagsvis ett års tid. En eller annen gang rundt 1946/47 forsvant Kjell Staal Eggen ut av landet og jobbet i Karlskoga i Sverige. Hva han drev med der og hvor lenge det varte vet man egentlig ikke. Muligens vet hans kone det. Rundt 1950 tilbragte han noen få år i USA og Canada, der han drev med diverse jobber, tømmerhugger, anlegssarbeider mm. Hans kone har nylig fortalt at grunnen til at han forsvant en del år fra landet var at han var såpass skuffet, deprimert og lei seg over mye av det han opplevde under krigen, først og fremst under jødeforfølgelsen. Hans opplevelser derfra er detaljert skildret i boken «Skammen».

Mot midten av 50-tallet kom han hjem til Skien igjen, og drev for seg selv med en liten gravemaskin og lastebil. Hans sønn Trym kan fra tidlig barndom huske at Kjell drev med diverse agenturer; murpuss, garasjeporter etc etc.

4. juli 1970 ble han i Kolding i Danmark utsatt for en stygg trafikkulykke som han normalt neppe skulle ha overlevd. Han kom på føttene igjen, men han led av blant annet betydelige hjerneskader som reduserte konsentrasjonsevnen særlig de første årene. Medisinsk ekspertise fastslo at gamle skader fra krigen (først og fremst fra sprengningen av Svartufs bro under operasjon «Betongblanding», som han ledet sammen med Johnny Stensnes fra Horten) var slått opp og forverret. Dette førte til at han ble krigspensjonert.

Han satt som formann i Telemark Krigsinvalideforening i mer enn ti år til han meldte seg ut våren 1982 på grunn av det han kaller «sensur og historieforfuskning» omkring «Holocaust», da han ble nektet spalteplass i medlemsbladet «Krigsinvaliden».

Han ble en slags institusjon og hjalp mange vanskeligstilte krigsinvalider med å oppnå sine rettigheter som pensjon etc. Da han kom på kant med ledelsen av Krigsinvalideforbundet på begynnelsen av 80-tallet, begynte han å selge avisartikler for å finansiere denslags hjelpearbeid. 16. april 1997 ble han stygt rammet av hjerneslag, som satte ham ut av stand til det meste som å skrive og delta aktivt på andre måter. Han døde 22. mars 1999

Artikkelen om Kjell Staal Eggen oppdateres … Ta gjerne kontakt med redaksjonen dersom du har historier, bilder og fakta om Staal Eggen.