demo image

25 Messerschmitt-jagerfly og lagre med flymotorer. Midt i Oslo!

Med i aksjonen er Max Manus, Gunnar Sønsteby, Roy Nilsen, Henrik Hop, Andreas Aubert og William Houlder. I tillegg er Erik Hansen Bakke med som sjåfør.

Det er 14. august 1944. I Moldegata 1 har Oslo Sporveier sin store hall. I en annen del av bygningen har tyskerne flyttet sitt verksted for jagerfly.

Aksjonen er gjennomgått ned til den minste detalj. Alle i Oslogjengen vet hva de skal ha med seg og hva deres del av oppdraget går ut på. Mandag 14. august 1944 skal de ødelegge hele hallen med Messerschmitt-jagerfly. Men da må de slutte å forsove seg!

For hele to ganger tidligere har denne nøye planlagte, og viktige, aksjonen blitt avbrutt. Første gangen 29. juli ble den avbrutt fordi vaktmannen i Bjølsenhallen ikke hørte da karene banket på døren! Den andre gangen, 7. august, presterte William Houlder det utrolige å forsove seg! Han hadde rett og slett ikke hørt vekkerklokken, og dukket ikke opp da de skulle møtes før aksjonen. Det forteller litt av kaldblodigheten til disse karene. Å sove seg gjennom natten og morgenen når en aksjon av slik kaliber venter på en krever et godt sovehjerte.

Men uken etter gikk alt som det skulle. Natt til 14. august var de alle mann alle. Mens Gunnar Sønsteby enkelt dirket opp låsen til inngangsdøren, sto resten av gruppen bak ham og ventet spent. De tok seg inn i bygningen og overrumplet enkelt den norske vakten. Roy Nielsen blir igjen og passer på vakten mens de andre tar seg videre innover i hallen. Der treffer de helt uventet et kobbel vaskedamer som er igang med å vaske bussene. karene bløffet damene med å si at de hadde matvarer (til svartebørs) i kjelleren. De lot seg heller ikke bry da Max Manus kom ryggende med en bil full av sprengstoff inn i hallen! Sprengstoffet ble koblet opp, de ansatte advart og om tre minutter ville hele hallen gå i luften. Houlder og Sønsteby syklet avsted på hver sin sykkel, resten av karene i bilen, og de ansatte ved hallen løp det de kunne nedover gatene. Etterslukkingen tok ikke mindre enn to og en halv dag! Hele 25 Messerschmitt-jagerfly, 150 byttemotorer og tyskernes største lager av reservedeler for jagerfly ble ødelagt.

William Mackenzie beskriver Oslogjengen i boken The Secret History of SOE som «den beste sabotørgjengen i Europa». Og dette mye på grunn av akkurat Bjølsen-aksjonen.

Kart over Bjølsen