ROY NILSEN

Fakta

Født: 27. mars 1916
Død: 4. april 1945, Bygdøy Allé 117, Oslo
Begravet: Oslo
Militær grad:
Dekknavn:
Utmerkelser:

Noen fakta om Nilsen

Roy Nilsen ble født i Oslo i 1916 av foreldrene Christian og Signe Nilsen. Han giftet seg med Helene Næss i 1941. Roy var en tidligere bokser, ca 190 cm høy med mørkt hår og blå øyne. Han ble med Max Manus som «erstatter» for Gregers Gram, etter at Gregers og Tallak ble lurt i fellen på Plasskafeen. Roy ble drept i området rundt Bygdøy Allé 117 i forbindelse med at Gestapo hadde klart å få avslørt en rekke av bl Oslogjengens navn. Det var i samme perioden som Kolbein Lauring måtte skyte seg ut av sin egen leilighet på Ljan. Også Olav Ringdal jr ble drept samme dag som Roy ble skutt. Les også om en av aksjonene Roy Nilsen var med på her.

Fra Roy Nilsens bisettelse.

En gripende og ualminnelig vakker sørgehøytidlighet fant sted i Det nye krematorium da sjåfør Roy Nielsens urne ble bisatt. Roy Nielsen tilhørte hjemmestyrkene og ble skutt av tyskerne under utførelsen av sine oppgaver. En tropp av hjemmestyrkene sto oppstilt utenfor kapellet og dannet også æresvakt i katafalken og langs midtgangene i krematoriet. En mengde vakre kranser, derav mange med bånd i norske farger dekket gulvet omkring katafalken hvor urnen var plasert på et stort norsk flagg. Høytidligheten ble åpnet med strykemusikk, Bach-Gounods «Ave Maria», hvoretter koret sang «Den store, hvite flokk». Talen ved båren ble holdt av pastor Leiv Aalen, Frogner, og etter talen sang sørgeskaren unisont «Alltid freidig når du går«. Det ble lagt ned en rekke fra familien, og fra Hjemmestyrkenes ledelse og kameratene i samme. Høytidligheten i kapellet ble avsluttet ved at en trio spilte «Siste reis» av Alnæs. Urnen ble ført ut på Vestre Gravlund og gravsatt der. Det var gripende øyeblikk da koret og sørgeskaren før og etter jordfestelsen sang et vers av fedrelandssalmen.

Artikkelen om Roy Nilsen oppdateres … Ta gjerne kontakt med redaksjonen dersom du har historier, bilder og fakta om Roy Nilsen.