TALLAKSEN OG MEG

Som innfødt kristiansander ble jeg i januar 2009, nærmere sagt 18. januar, meget overrasket da jeg oppdaget at min hjemby også var hjembyen til en krigshelt. En umåtelig modig og fascinerende mann, skulle jeg senere finne ut av.
Aldri i mitt liv hadde jeg hørt om Johan Edvard Tallaksen. Men som alle andre kristiansandere så var jeg godt kjent med Rasmus Tallaksen, klesforretningen faren hans med samme navn grunnla i 1908. Forbauselen var stor. Men dette var altså slik min interesse for Edvard Tallaksen begynte. Jeg fant et bilde av ham, og da var virkelig det gjort. Det var noe med den mannen som traff meg fullstendig. Hvem var egentlig denne mørke kristiansanderen som ga sitt liv for Norge i en alder av bare 26?

Da jeg 1. januar 2009 gikk for å se ”Max Manus” på kino ante jeg ikke hva jeg hadde i vente. Vi hadde så klart lært om motstandsbevegelsen på skolen, og ja, jeg fulgte med. Men for å være ærlig så var min kunnskap om disse gutta lik null. Siden Edvard Tallaksen i filmen var moldenser og blond, så antok jeg at dette var virkeligheten. To uker etter at filmen hadde sunket inn, så bestemte jeg meg for å finne litt mer ut om karakterene fra filmen. De var tross alt virkelige mennesker, med ekte historier. Som nevnt ovenfor, så ble min interesse for Edvard Tallaksen sparket i gang 18. januar. Og derifra har det gått slag i slag.

Jeg begynte å lete gjennom internett for informasjon for å danne meg et bedre bilde av ham, jeg lette på foraer og prøvde alternative vinklinger. Jeg fikk tidlig tak i Jan Christensens bok ”Oslogjengen” og allerede der fantes det mye informasjon. Rapportene skrevet av Tallaksen selv ga et viktig innsyn i personligheten hans. Jeg fikk tidlig etablert mannens flotte sans for humor da han i følge Birger Rasmussen skrøt av at han var den første som hadde klatret ned et tre uten å ha klaret opp først. Jeg kunne allerede i februar fastlå at Edvard Tallaksen var noe helt for seg selv.

Jeg har vært utrolig heldig når det kommer til å finne informasjon (den som leter, finner?), og allerede i mars fikk jeg via Bob Pearson, England, tak i Edvard Tallaksens fil fra tiden som SOE-agent. Utifra denne filen kunne jeg danne meg et bilde av personligheten hans sett fra autoritære standarder. Det var ikke mangel på gode skussmål. Ivrig og pålitelig, intelligent, verdensvant, kritisk men med god personlighet, populær, hardt arbeidende og interessert student. Lederegenskaper. Konsentrert, og masse selvtillit – var bare noe av det som ble sagt om Edvard Tallaksens egenskaper. A good all-round man.

Med sine nesten 189 centimeter på strømpelesten, flotte utseende og tykke, mørke hår så kan man godt forstå at Tallaksen hadde draget på jentene.
Kart

Selv om jeg nå var i gang med å få et godt bilde av hvem Edvard Tallaksen var, så var jeg på langt nær klar til å si meg fornøyd med det. I løpet av våren og sommeren så ble enda flere bøker trålet gjennom, og ikke minst; avisarkivet på Kristiansand Folkebibliotek. Til min store glede så bar disse timene med mikrofilmmaskinen frukter. Jeg fant blant annet en flott og rørende minnetale skrevet av en nær venn av Edvard Tallaksen og en artikkel om selve bisettelsen i Kristiansand gravkapell 14. juni 1945. Det var ingen tvil om at Edvard Tallaksen var høyt elsket av både familie og venner. En mann hvis strålende minne aldri bør gå i glemmeboken.
Underveis har jeg kommet i kontakt med mange flotte mennesker, deriblant Bob Pearson, Trym Staal Eggen hvis far Kjell Staal Eggen arbeidet med Edvard Tallaksen under krigen og ikke minst, Gisle Olstad, mannen bak denne nettsiden. Jeg er veldig takknemlig for all informasjon jeg har funnet og fått så langt, og min søken etter informasjon om Edvard Tallaksen er ikke i nærheten av over. Jo mer jeg har fått vite om ham, jo viktigere har han blitt for meg, en 22 år gammel kunsthistoriestudent fra Ytre Vågsbygd. Jeg er umåtelig stolt over å dele hjemby med Edvard Tallaksen, og jeg er neppe den eneste. Forhåpentligvis vil denne siden bidra til at flere får lyst til å finne mer ut om “kristiansanderen med pipa” og resten av gutta i Oslogjengen. Og jeg tillater meg å håpe på at det nok dukker opp mer informasjon og bilder om Edvard Tallaksen.

Ina Andrea Tholin 30.10.2009
Colchester, United Kingdom