IDA NIKOLINE LINDEBRÆKKE

Fakta

Født: 28. juni 1914
Død: 12. oktober 2010
Militær grad:
Dekknavn: Tante
Utmerkelser: Kong Haakon VIIs Frihetsmedalje

Noen fakta om Tikken

Ida Nikoline Lie Lindebrække ble født i Bergen i 1914 samme dag som prins Franz Ferdinand ble skutt i Sarajevo. Tikken er datter av fylkesmannen i Bergen Gjert Lindebrække og søster til den kjente høyrepolitikeren Sjur Lindebrække. Moren, Ida Bessesen Lie Lindebrække, var sangerinne og niese av forfatteren Jonas Lie. Tikken var gift med den engelske diplomaten George Bernardes under 2. verdenskrig. De flyttet til Stockholm knappe tre år etter krigsutbruddet. Tikken gjorde en fantastisk og uunværlig innsats under kodenavnet «Tante» på den engelske legasjonen i Stockholm. Hun renskriver og oversetter rapportene som motstandsmennene kommer med, hun gir guttene våpen, penger, sigaretter og ikke minst giftpiller som man håper aldri vil bli brukt. Tikken er kontakten mellom motstandsmennene, Kompani Linge og den engelske forsvarsledelsen. I 1943 møter Tikken motstandshelten Max Manus på den engelske legasjonens kontorer. Hun forteller med egne ord at hun «ikke umiddelbart blir imponert over denne lille, mørkehårede mannen.» Men kjærligheten vil noe annet! Tikken og Max var gift i nær 50 år. De bygget seg et flott og trygt hjem på Landøya i Asker kommune. Og for oss som har møtt Tikken, er hun en frisk vind i sine uttalelser og fortellinger! Et fantastisk åpent og strålende menneske og person.

Tikken Manus døde tirsdag formiddag 12. oktober 2010 etter et kort sykeleie. Tikken bodde til det siste på Landøya i Asker. Hun ble 96 år gammel.

Artikkelen om Tikken Manus oppdateres … Ta gjerne kontakt med redaksjonen dersom du har historier, bilder og fakta om Tikken Manus.